Korte uitleg, 'Wees dienend':
Als het goed met de natuur gaat, gaat het goed met ons. Wij zijn afhankelijk van alle andere levensvormen op aarde. En zij van ons. Wij zijn, als mens, in staat om ervoor te zorgen dat het goed gaat met alle andere levensvormen op aarde. Laten we dit gaan doen. Laten we dienend zijn aan een goed leven: voor ons én voor alle andere levensvormen op de aarde.

De moderne mens leeft al vele honderden jaren afgesneden van de natuur en/of heeft een relatie met de natuur die gebaseerd is op domineren, controleren en uitbuiten. Wij voelen en gedragen ons verheven; de natuur is er om ons te dienen.

Door schade en schande wijzer geworden, beginnen we ondertussen steeds massaler te (h)erkennen dat we als menselijke soort helemaal niet boven de rest van het leven op aarde staan; dat we daar gewoon een onderdeel van zijn. We beginnen te beseffen dat wanneer het slecht gaat met de natuur, het automatisch ook slecht gaat met ons. Ons lot is onlosmakelijk verbonden aan alle andere soorten op aarde.

De SDG’s draaien om nog een verdere, volgende stap; dienstbaarheid (seva). Concreet: onze kwaliteiten gebruiken om het leven op aarde te herstellen, in plaats van vernietigen. Daar zijn we als soort heel goed toe in staat. Wij kunnen het totale levende systeem laten floreren.

SEVA=onbaatzuchtige dienstbaarheid