Korte uitleg, 'Inter-wederkerigheid':
Ik leef niet alleen op deze wereld. Jij bent er ook. Ik geef en jij neemt. Jij geeft en ik neem. Wij zijn samen verantwoordelijk voor een goed leven.



Feit: het leven op aarde is één groot relatienetwerk. Met elkaar verbonden. Van elkaar afhankelijk.

Alles is relationeel.

Het leven is een teamsport. Mijn leven is afhankelijk van hét leven. Ik ben mede-verantwoordelijk voor de zorg voor hét leven.

We kunnen ons leven inrichten op basis van deze werkelijkheid. In het teken stellen van onze relatie met alle andere vormen van leven, waarmee we altijd verbonden zijn. Bewust. Zorgzaam. Royaal. Dankbaar. Dat noemen we inter-wederkerigheid.

De boeddhist Thich Nhat Hanh schreef hierover. Maar Niemand heeft de kern van deze 3e SDE mooier beschreven dan Robin Wall Kimmerer : ‘Alles wat we gebruiken is het resultaat van andermans leven, maar die simpele realiteit wordt zelden erkend in onze samenleving. Elke persoon, mens of niet, is in een wederkerige relatie met elkaar verbonden. Net zoals alle wezens een plicht naar mij toe hebben, heb ik een plicht naar hen toe. Een volledig onderdeel van de opvoeding van mensen is om die taken te kennen en te weten hoe ze moeten worden uitgevoerd. Als geschenken en verantwoordelijkheden één zijn, dan is de vraag “Wat is onze verantwoordelijkheid?” hetzelfde als “Wat is ons geschenk?”

https://www.humansandnature.org/earth-ethic-robin-kimmerer