Korte uitleg, 'Volledige uitwisseling':
Wij hebben een vrije markt economie. Vraag & aanbod bepaalt de prijs van producten. Maar wat goed is voor een vrije markt blijkt in heel veel gevallen slecht voor mens & milieu. Laten we streven naar een economie waarin alle opbrengsten & kosten – dus ook die van het milieu- eerlijk worden berekend.

Wij leven in een vrije-markt-economie. Met vraag en aanbod. Waarin producent en consument elkaar in vrijheid weten te vinden. De gedachte erachter is dat zo vanzelf optimale wederzijdse afstemming ontstaat. De overheid bemoeit zich er bewust zo weinig mogelijk mee.

Er is op zich niks mis met markten. Ook niet met vrijheid. Maar we zien vandaag de dag nadrukkelijk de pijnlijke en perverse gevolgen van de vrije markten. We hebben door schade en schande geleerd dat ons systeem veel ernstige problemen en kosten oplevert. Sociale en ecologische. Wat goed is voor de markt, blijkt in heel veel gevallen slecht voor mens en milieu. Veel vrije markten zijn volstrekt oneerlijk.

In de Betekeniseconomie en met de SDG’s richten we ons daarom op échte markten. We zouden dat ook vólle markten kunnen noemen. Markten waarin we álle kosten & opbrengsten, dus ook de sociale & ecologische, eerlijk berekenen en in context plaatsen. (Michel Scholte en zijn team werken hieraan, met True Price.)

https://www.trouw.nl/nieuws/hoeveel-uw-spijkerbroek-ook-kost-hij-is-33-euro-te-goedkoop~b72f42a3/?referrer=https%3A%2F%2Frealstoriesrealimpact.com%2Fblog%2Fsdg-s-halen-focus-op-sde-s