4D© SDG/Global Goals Ontwikkeling


Play-ducation beats @ the heart of sustainabilty.

De 17 doelen


Leer al spelend de feiten over de 17 Sustainable Development Goals (SDG's, ook wel Global Goals Genoemd).

Stel je voor een wereld zonder armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. In 2015 stelden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties 17 doelen op -gebaseerd op onderzoek bij 8 miljoen inwoners- die ervoor moeten zorgen dat die wereld er in 2030 is. Voor iedereen!

Er zijn meerdere, logische redenen om vooral als ondernemer met de 17 doelen aan de slag te gaan:
a) Anticipeer op veranderend consumentengedrag
b) Anticipeer op veranderende wetgeving
c) Duurzaam ondernemen verbetert je prestaties
d) Verminderd operationele, reputatie en regelgevende kosten
e) Gemotiveerder personeel

Ken jij de doelen en weet jij wat jij kunt doen om bij te dragen aan een betere wereld? Speel één van onze 4D© SDG-games en ontdek de feiten over de 17 Sustainable Development Goals, doe mee aan de SDG 4D© Challenge!

klik hier op voor de uitgevoerde 4D© challenges

klik hier op voor het Youtube-filmpje met voorbeelden

Binnen 2 uur - onder begeleiding van een ervaren gamificator - is je SDG-bewustzijn op een zodanig niveau dat je er verder concreet mee aan de slag kunt gaan. Gemiddelde kennis/toepasbaarheid/bewustzijn verhoging (op een schaal van 0-10) van ruim onvoldoende (3) naar ruim voldoende (7).
Ons uitleg filmpje is er in het Nederlands en in het Engels. Daarnaast ook diverse online-mogelijkheden.

Doel van de games:
Naast informeren ook helpen om goed gedrag te stimuleren. Een methodiek om de verschillende deelnemers snel in te wijden in 1 of alle 17 SDG’s - eventueel gekoppeld aan data/case uit de eigen organisatie - én door te pakken met alle bovenstaand genoemde positieve gevolgen.
Integral SDG Management (ISM©) noemen wij dit, resultaat: Creating Shared Values (CSV).
Deze methodiek is gekoppeld aan het Value Cycle principe van R3.0.


De volgende 4D© ISM©-games hebben wij beschikbaar hiervoor, van level 1 tot en met 6:De missie gerichte aanpak van de SDG's dragen wij uit in onze aanpak, zoals zo mooi verwoord door Mariana Mazzucato:

"Klimaatverandering is een uitdaging, en gelijkheid is een uitdaging. Maar als je er alleen maar over praat op dat niveau, worden dingen niet gedaan. Op dezelfde manier, als de maanlanding was gestopt door alleen maar over de ruimterace te praten, zou men niet naar de maan zijn gegaan.
Het belangrijkste is: hoe breng je concreet al deze verschillende sectoren bij elkaar - of het nu gaat om vastgoed, energie, mobiliteit, de sociale sector, voeding, milieu, bouw, materialen - om deze problemen op te lossen?
Dat is wat de missie gerichte aanpak is. Wat betekent het, in plaats van alleen te praten over het doel en de waarde van belanghebbenden, om het doel in een systeem te nestelen, niet alleen in de bedrijven, maar in een systeem om op nieuwe manieren te beïnvloeden hoe publiek en privaat samenwerken? "

Kortom: wij zijn SDG Knowledge Partner en snappen hoe je de 5 P's van de SDG's/Global Goals 'spelenderwijs' kunt op-en doorpakken in je organisatie. Via onze 4D Serious Gaming Academy© kun je trainer worden van level 1 t/m 6.

Wij ontwikkelen de SDG's/Global Goals samen met het: GLOBAL GOALS QUEST (GGQ) project: 'Spelend naar een duurzame samenleving'. Het GGQ-project is ook partner van het SDG House te Amsterdam en wij staan uiteraard op de SDG-spellen site van SDG Nederland.

Zie ook onze special SDG-projects:


Nu ook de SDE's vertaald en gekoppeld aan onze games:

klik hier op voor meer uitleg


Waarom wij 'Monopoly' als start-game (level 1 & 2) gebruiken.

Weetje, de geheime geschiedenis van Monopoly:
Monopoly, voor sommigen is het een eindeloos en saai spel, voor anderen betekent het uren spelplezier. Het is alleszins een van de bestverkochte bordspellen ter wereld. Sinds de Parker Brothers het in 1935 op de markt brachten, zijn ruim 200 miljoen exemplaren verkocht. Doel van het spel is om monopolies te creëren door zoveel mogelijk straten op te kopen en zo tegenstanders te vermorzelen. Het spel bevat een aantal twijfelachtige morele lessen. Mr. Monopoly werd op bijeenkomsten van de Occupy Wall Street-beweging vaak beschimpt. Maar het spel kent een geheime geschiedenis: oorspronkelijk was het ontworpen om de 99% te leren over inkomensongelijkheid.
Elizabeth Magie en de Landlords Game

Deze oorspronkelijke versie uit 1904 (Landlords Game, patent-vrij) ligt aan de basis van onze 4D SDG Poly©, wij eren hiermee de echte vergeten ontwerpster: Elizabeth Magie.